Du kan se flere af mine knive i
Galleri / Knive!

 

Knivmageri som hobby!

Jeg oplever det som meget fascinerende at lave knive. Jeg har lavet knive siden engang midt i 80-erne, hvor jeg meldte mig til mit første smedekursus hos Leif Andersen på Husflidsskolen i Viborg. Leif kom fra Kerteminde, hvor han i en lang årrække underviste på Husflidshøjskolen. Leif var en af de første i Danmark, der skrev bøger om knivsmedning og knivbygning til almindelige mennesker på hobbyplan.

Vi smedede knive og drejejern af tænder fra gamle hesteriver. Det fjederstål der var anvendt til rivetænder var helt eminent til at smede skærende værktøj af. Kulstofindholdet var så højt, at stålet efterfølgende lod sig hærde, og så var det et billigt materiale. Genanvendelse af materialer var allerede den gang et hit!

Essen bestod, på de første kurser, af nogle molersten og en gammel Nielfisk støvsuger som blæser. Ambolten var tildannet af et stykke jernbaneskinne. På senere kurser blev molersten, Nielfisk og jernbaneskinne udskiftet med feltesser og rigtige ambolte.

De første knive og drejekroge jeg smedede, har jeg stadig den dag i dag, og jeg glæder mig over at bruge dem. Funktionaliteten er helt i orden, designet bærer præg af min formåen og ide omkring form og udtryk på daværende tidspunkt. Når man arbejder som knivmager ændres ens syn på design, funktionalitet og æstetik sig over tid. Der blæser fra tid til anden nye vinde!  Der kommer nye materialer og der udvikles nye arbejdsmetoder, - Der finder en udvikling sted og det er udviklingen der gør, at man kan fastholde interessen for en hobby i så mange år, som tilfældet for mit vedkommende er.